Ha nem akarsz eltévedni az írásban

ÁLLÍTS ÚTJELZŐ OSZLOPOKAT

Miért írsz? Kinek írsz? Milyen műfajban írsz? Ezekre a fő kérdésekre kell megtalálnia az írónak a választ, mielőtt megkezdi a munkát, különben könyörtelenül elvész az alkotás dzsungelében. Ezeket az útjelző oszlopokat azonban elég kevesen szúrják le maguknak, csak írnak, írnak, aztán képtelenek tudják befejezni, mert az írás máshová sodorja őket, mint amit eredetileg elképzeltek. Általában az ösztönösen írók tévednek így el, akik viszont tervet készítenek, az Ariadné fonalaként átvezeti őket az alkotás labirintusán.

MIÉRT ÍRSZ?

A válasz egyszerűnek tűnik: az írásra készülő el akar mondani valamit.  Akkor is, ha csak a hamis dicsfény vonzza, hencegni akar, netán betűkből emléket állítani valakinek vagy valaminek. Ám, nem mindegy, hogy igaz vagy kitalált történetet, esetleg a kettő kombinációját akarja megosztani olvasójával. Ugyanis mindegyik más műfajt kíván.

KINEK ÍRSZ?könyvírás

Ismerned kell a célközönségedet. Logikusan más a totyogóknak szóló lapozó, az ovisok képeskönyve, a kamasz leány és fiú regény, és az sem mindegy, hogy az alkotás romantikus, kalandos, lelkiző, vidám, fantasztikus és így tovább.

MILYEN MŰFAJT VÁLASZTASZ?

A három műnem, az epika, líra és dráma közül az epikával foglalkozunk. Ennek középpontja egy történet, amit az elbeszélő oszt meg az olvasóival. Ő általában nem szereplője a történetnek, hanem egyes szám harmadik személyben beszéli el. Műfajai nagyepikaiak és kisepikaiak.

NAGYEPIKAI MŰFAJOK:

Regény: többnyire prózában írott műfaj szerteágazó cselekményekkel, általában sok szereplővel, időszerkezete lehet lineáris, vagy idősíkokat váltogató.

Fajtái:

tézisregény

énregény

kalandregény

fejlődésregény

robinzonád

napló- vagy levélregény

KISEPIKAI MŰFAJOK:

epika

 líra

dráma

képnovella

(Következik a témaválasztás)